Фастинг

“Фастингът” е по-известен като периодично гладуване “по часовник”. Налага се като тенденция през последните години, но всъщност неговите корени идват още от дълбока древност.
Какви са ползите от фастигна?
В чисто физиологичен план продължителното и планирано гладуване помага да организма “да си почине”, да се пренастрои, да се самопочисти и да регулира основните си функции. За консумираната през едно денонощие храна са необходими между 6 и 8 часа, за да бъде цялостно преработена в стомаха. За нас е трудно да имаме толкова голяма пауза от хранене. Основната полза от гладуването е способността на организма ни да се самолекува през този период.
Формулата на фастинга:
Прилагането на метода “фастинг” изисква да се следва определена схема на хранене и гладуване. Основната формула е 8 часа хранене и 16 часа гладуване, като възможните “прозорци” за хранене са: 8-16 часа, 9-17 часа, 10-18 часа и 12-20 часа. Има обаче и още няколко разновидности, които са съобразени с индивидуалните нужди и възможности на конкретния организъм.

• 12 часа гладуване и 12 часа хранене или схемата 12/12
• 16 часа гладуване и 8 часа хранене или схемата 16/8
• 20 часа гладуване и 4 часа хранене или схемата 20/4

Хранителен план за мускулна маса
Трябва да знаеш, че НЯМА универсален начин на хранене и трениране! Всеки човек разполага с различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Всеки се нуждае от ИНДИВИДУАЛНИ хранителен режим и тренировъчен план, съобразени с начина на живот, целите, нивото на физическа подготовка и времето, с което разполага, за да спортува.

Количеството протеин се определя от това колко килограма сте и каква е вашата цел – покачване на мускулна маса или “изгаряне” на телесните мазнини. Ако целта ви е покачване на мускулна маса – около 2.2 грама протеин на килограм телесно тегло. Ако целите точно обратното – “изгаряне” на подкожни мазнини необходимото количество е около 2.8 грама протеин на килограм телесно тегло. Не надвишавайте повече от 2.8 грама за кг активна маса, тъй като има опасност да не бъде усвоено поетото количество. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

Въглехидратите съставляват основната част от вашата диета. Количеството въглехидрати се определя по същия начин както и протеина. Ако целта ви е покачване на мускулна маса – около 4-5 до 6 грама въглехидрати на килограм телесно тегло. Ако целите точно обратното – “изгаряне” на подкожни мазнини необходимото количество е около 3 грама въглехидрати на килограм телесно тегло, за да може подкожната мазнина да се използва за енергия вместо въглехидратите от храната. Повечко въглехидрати трябва да се ядат през първата половина от деня, както и непосредствено след тренировка. Ако ги ядете вечер, непосредствено преди лягане – не го правете . Голяма част от въглехидрати ще се отделят като телесни мазнини.

Вие също така ще трябва да консумирате достатъчно здравословни мазнини всеки ден. Изследванията показват, че спортистите, които консумират големи количества наситени и мононенаситени мазнини, имат по-високи нива на тестостерон, най-важният хормон за покачване на мускулна маса. Трябва да приемате най-малко половин грам мазнини на килограм телесно тегло. Например, ако сте 80 килограма, трябва да приемате 40 грама здравословни мазнини.

Цени
  • Изготвяне на хранителен режим – 140лв.
  • Доставка на храна по хранителен режим – 300-400лв.
Up
d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday 10:00-18:00
Saturday 10:00-18:00
Sunday Closed